Filtrera på

Tillgänglighet

Tillgänglighet

Varumärke

Varumärke

Pris

Pris

  • 1 364,00 kr - 2 845,00 kr

Ljusterapi

Hur börjar man med ljusterapi?

Vi är många som lider av årstidsbundna depressioner, höstdepp och andra humörsvängningar. Ljusterapi är ett effektivt sätt att lindra symtomen genom att reglera sömn och dygnsrytm.

  1. Många personer utvecklar depressioner utan särskild anledning, vilket kan medföra allvarliga psykiska problem på sikt. Det kan röra sig om svår depression.
  2. Det är viktigt att veta att depression också kan bero på andra orsaker, som bipolär sjukdom eller förlossningsdepression.
  3. Ljusterapi är en naturlig, säker och effektiv antidepressiv behandlingsform.
  4. När vi exponeras för solljus och andra typer av ljus så startar kemiska processer i vår kropp och hjälper oss att hålla oss vakna.

Aktiva filter

Vad är ljusterapi och hur fungerar det?

Tanken bakom ljusterapi är att exponering för naturligt eller artificiellt ljus hjälper till att reglera kroppens sömnmönster och dygnsrytm. Det är viktigt att notera att alla våra celler har en inre klocka, kallad "dygnsrytm", som spelar en viktig roll i många biologiska processer.

Vid ljusterapi används starkt ljus för att ersätta solljus, vilket tros aktivera vissa gener och kemikalier i hjärnan som kan bidra till att lindra depressionssymtom, t.ex. trötthet, aptitlöshet och självmordstankar.

De flesta former av ljusterapi innebär att man sitter eller arbetar nära en speciell typ av lampa med högintensiva vita LED-lampor. Denna enhet skickar mer än 3 500 lux (den enhet som forskare använder för att mäta ljusstyrka) genom mycket stora linser som är fästa på lampan.

Hur använder man ljusterapi vid depression?

Ljusterapi är ett utmärkt sätt att lindra symtomen vid egentlig depression (MDD).

Nyckeln till ljusterapi är exponering för starkt naturligt eller artificiellt ljus tidigt på morgonen, vilket hjälper till att reglera kroppens sömnmönster och dygnsrytm.

Du bör använda detta ljus i minst 30 minuter varje morgon, inte senare än 30 minuter efter att du vaknat. Om du använder en ljuslåda är det lättare att veta när du har avslutat din session, eftersom enheten automatiskt stängs av efter en halvtimme.

Att gå ut i solljuset kan vara lika effektivt som att använda en speciell lampa, men vissa föredrar att inte gå ut eftersom de kan känna sig besvärade av sitt utseende om deras depression är tillräckligt svår.

Fördelarna med ljusterapi:

De flesta former av ljusterapi innebär att man sitter eller arbetar nära en speciell typ av lampa med högintensiva vita LED-lampor. Denna enhet skickar mer än 3 500 lux (den enhet som används av forskare för att mäta ljusstyrka) genom mycket stora linser som är fästa på lampan.

Ljusterapi kan hjälpa till att minska symtom som trötthet, aptitlöshet och självmordstankar.

Ljusterapilampa :

Ljusterapilampa som används för ljusterapi avger ett starkt ljus. Ljuset som avges är balanserat i de blå och röda spektrumen, som sägs vara de mest effektiva för att återställa kroppens dygnsrytm. Det finns flera olika typer av ljusterapilampor på marknaden; dagsljus kan också användas, men spektrumet för detta ljus är inte optimalt för ljusterapi. Det ljus som avges av dessa apparater når näthinnan direkt, vilket kommer att stimulera vissa strukturer i hjärnan som är involverade i regleringen av våra dygnsrytmer.